PERLA FRUIT LABORATUVARLARI AR-GE
Projelerimiz
Perla Fruit Laboratuvarları; TÜBİTAK ve Bursa Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BUÜ-BAP) fonlarıyla desteklenen araştırma projeleriyle sürdürülebilir tarımsal üretime katkılar sunmakta ve tarımda kullanılan çeşitli kimyasallarının analizlerine yenilikler ve çözümler getirmektedir. Perla Fruit Laboratuvarı olarak, gerçekleştirdiğimiz/planladığımız projeleri şeffaf bir şekilde takip etmeniz için oluşturduğumuz bu sayfa laboratuvar projelerimizin genel durumu, ilerleme aşamaları ve planlamalarını içermektedir. Projelerimizin güncel durumu hakkında size net bir görünürlük sağlıyoruz.
ULUTEK / Bursa siyah incirinin Pazar değerinin arttırılmasına yönelik analiz yöntemlerinin geliştirilmesi
Ülkemiz dünya incir üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer almaktadır. Buna ek olarak Bursa siyahı inciri ise Bursa iline özgü nadir bir çeşit olup, büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilmektedir. Firmamız Bursa ilinde hizmet vermekte olup, incir yanında kiraz ihracatının yapılmasında önemli bir role sahiptir. Firmamız, doğal ülke kaynaklarının daha yüksek değerle satılmasına ve üreticiye yüksek ekonomik katkı sağlamasına öncülük etmeyi planlamaktadır.
- Proje Durumu Tamamlandı
- Başlangıç Tarihi20 Mayıs 2020
- Bitiş Tarihi20 Mayıs 2022
- Proje YürütücüsüGülden Hazarhun
- Destekleyen KurumULUTEK
ULUTEK / Taze Sebze ve Meyvelerde Kullanılan Pestisitlerin Parçalanma Ürünü Metabolitlerinin Belirlenmesi için Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi
Sebze ve meyve üretiminde çeşitli hastalık ve zararlı etmenlerinden dolayı pestisitler yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu kimyasallar eğer önerilen dozlarda kullanılır ve ilaçlama-hasat arasındaki süreye dikkat edilirse risk oluşturmamaktadır. Ancak, üreticinin bilinçsiz olarak ruhsatsız veya yüksek doz pestisit kullanımı ve aynı zamanda hasat süresine dikkat etmemesi nedeniyle sebzelerde pestisit kalıntıları oluşabilmektedir.
- Proje Durumu Devam Ediyor
- Başlangıç Tarihi01 Mayıs 2022
- Bitiş Tarihi01 Mayıs 2024
- Proje YürütücüsüGülden Hazarhun
- Destekleyen KurumULUTEK
KAP / kirazda pestisit kalıntı risklerinin belirlenmesi, azaltılması ve analiz yöntemlerinin geliştirilmesi üzerine araştırmalar.
Kiraz tarımsal ihracatımızın lokomotif ürünlerindendir. Taze tüketime yönelik bu gıdanın ihracatında en önemli sorunların başında pestisit kalıntıları gelmektedir. Projede, kirazdaki doğal olmayan bu tür kalıntıların analiz edilebileceği laboratuvar prosedürlerinin oluşturulması, bu metotların uluslararası akreditasyonun alınması ve sezon boyunca sahadan alınacak yüksek sayıda numene ile örneklerde kirlilik oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
- Proje Durumu Tamamlandı
- Başlangıç Tarihi18 Şubat 2021
- Bitiş Tarihi18 Ağustos 2023
- Proje YürütücüsüProf. Dr. Nabi Alper Kumral
- Destekleyen KurumBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİ
KAP / işleme prosesisinde (hıyar turşusu) Pestisit parçalanmasının etkisinin araştırılması, proses farklılıklarının etkisi ile iyileştirmelerin prosese aktarılması üzerine araştırmalar..
Sebze üretiminde çeşitli hastalık ve zararlı etmenlerinden dolayı pestisitler yoğun olarak kullanılmaktadır. Tüm yıl boyunca taze olarak tüketilmesi mümkün olmayan bazı sebzeler, farklı işleme yöntemlerinden geçtikten sonra konserve olarak tüketime sunulmaktadır. İşlenen ürüne bağlı olarak bu süreçler yıkama, soyma, ısıl işlem, pişirme ve asidik koşullarda saklama vb. olarak sayılabilir.
- Proje Durumu Tamamlandı
- Başlangıç Tarihi09 Ağustos 2021
- Bitiş Tarihi09 Ağustos 2023
- Proje YürütücüsüDoç. Dr. Ayşegül Kumral
- Destekleyen KurumBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİ
KAP / topraksız ve topraklı ortamlarda yetiştirilen "Maviyemiş" bitkisinde verim ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi.
Blueberry (maviyemiş) fundagiller familyasından ılıman iklimlere adapte olmuş bir üzümsü meyve türüdür. Yetiştiriciliği giderek artış göstermekle birlikte birçok sektörde de kullanılmaktadır. Maviyemiş bitkisinin özel yetiştirme koşulları istekleri (hafif tekstürlü, kuvvetli asit, (pH=4.2-5.5), drenajı iyi, kumlu-tınlı, havalı ve organik maddesi en az %3 olan topraklar) vardır.
- Proje Durumu Devam Ediyor
- Başlangıç Tarihi17 Mayıs 2021
- Bitiş Tarihi17 Mayıs 2024
- Proje YürütücüsüDoç. Dr. Barış Bülent Aşık
- Destekleyen KurumBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİ
KAP / bağdaki çeşitlerin pestisit parçalanması üzerine etkilerinin araştırılması.
- Proje Durumu Planlanan
- Destekleyen KurumBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİ
KAP / Bursa Siyahi İncir Çeşidine Uygun Olabilecek İlek Genotiplerinin Farklı Kriterler Açısından Değerlendirilmesi ve Bursa Siyahı Çeşidinin Dondan Etkilenme Durumunun Belirlenmesi
Proje içeriği Bursa siyahı çeşidine yönelik ilek çalışmalarını kapsamaktadır. Proje içerisinde soğuk denemeleri, sıcaklık-gün hesaplamaları ve ilek kalite özellikleri takip edilmektedir.
- Proje Durumu Devam Ediyor
- Başlangıç Tarihi12 Mayıs 2022
- Bitiş Tarihi11 Aralık 2024
- Proje YürütücüsüProf. Dr. Ümran Ertürk
- Destekleyen KurumBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİ
TUBİTAK 2244 / Yaş Meyve ve Sebzelerde Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Diğer Kirlilik Risklerinin Belirlenmesi ve Bunların Tespitine Dayalı Kontrol ve Analiz Yöntemlerinin Geliştirilmesi.
Bu sanayi doktora projesi sayesinde, üniversite bilgi birikimi ve Perla Fruit’in ileri seviye laboratuvar alt yapısı kullanılarak en az 3 doktora yapmış uzmanın yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi planlanmaktadır. İleride yapılacak doktora tez çalışmaları ile hem analiz ve kontrol yöntemleri geliştirilirken hem de kirlilik faktörlerinin risklerinin belirlenmesi ve bertaraf edilmesi yönünde araştırmalar yapılacaktır.
- Proje Durumu Devam Ediyor
- Proje YürütücüsüGülden Hazarhun
- Destekleyen KurumTUBİTAK-BİDEB